Da biste se oporavili posle sunčanja, koži je potrebna posebna nega. Koliko god da je sunce korisno zbog vitamina D i ostalih dobrih uticaja, ono je i odgovorno za 90% bora koje dobijemo tokom života. Zato je važno da se negujete posle svakog izlaganja sucu.

Šta možete da uradite kako biste oporavili kožu i održali preplanuli ten posle sunčanja?

Tuširanje

Posle sunčanja se istuširajte blagim gelom i ne koristite pilinge. Na vlažnu kožu nanesite hladno ceđena nerafinisana ulja koja predstavljaju prirodnu i zdravu negu tela posle sunčanja. Neka ulja, poput macerata oraha ili šargarepe, održaće preplanuo ten još dugo vremena.

Hidratacija

Unosite više vode. Nedostatak vode u organizmu može izazvati glavobolje, i koža se isušuje.

Nega posle sunčanja

Posle sunčanja koža je potpuno drugačija. Potrebna joj je kvalitetna nega. Kako biste nahranili kožu, koristite aloe vera gel koji osvežava i hladi. Nevenovo ulje čini čuda za kožu leti. Hidrira kožu i čini je mekom. Nevenovo, orahovo i ulje šargarepe možete i sami napraviti tako što ćete u teglu potopiti cvetove nevena, narendanu šargarepu ili plodove oraha i preliti ih jojobinim ili maslinovim uljem i ostaviti teglu 40 dana. Povremeno protresite sadržaj. Nakon četrdeset dana procedite dobijenu smesu i ulje sipajte u bočicu.
Ova ulja možete koristiti i u toku sunčanja, kako biste ubrzali proces preplanulosti.

Ishrana

Jedite hranu koja će pozitivno uticati na vaše zdravlje. Da biste održali preplanulost i sjaj kože, pojačajte unos namirnica koje su bogate antioksidantima – bobičasto voće, zeleni čaj, orašasti plodovi, višnje, grožđe… Oni sprečavaju starenje, i štite telo od slobodnih radikala. U periodu izlaganja suncu smanjite unos alkohola i šećera.

Sve ovo doprinosi obnavljanju kože i održava lepu boju i posle mora.