Kada jednom otkrijemo svo bogatstvo prirodnih sastojaka koje se može koristiti u nezi kože, svi invazivni tretmani i agresivna sintetska kozmetika će sve manje biti deo naše rutine nege. Koža nam postaje zahvalna za te sastojke koji su bliski njenoj prirodi.

Obilje vitamina, minerala, aminokiselina, prirodnih ovlaživača, regenerativnih i adstrigentnih sastojaka naćićemo u hladno cedjenim uljima, maceratima, raznim buterima, hidrolatima, prirodnim gelovima, eteričnim uljima, ali i u semenju, voću i povrću. I sve nam to stoji na dohvat ruke. Potrebno je samo da probamo.

Letnja nega kože se sastoji od dve važne komponente:

1. Zaštite kože od štetnog zračenja sunca
2. Regeneracije kože nakon izlaganja suncu gde je važno nadoknaditi vlagu koju ona gubi –
dubinski je hidrirati kao i nahraniti.

Kako zaštiti kožu od sunca prirodnim putem?

Kožu možemo štiti od sunca prirodnim hladno cedjenim uljima kao što je ulje koštica maline za koje se smatra da ima zaštitni faktor od 25 do 50, a u zavisnosti od uzgoja maline i procesa proizvodnje ulja. Takođe, u tu svrhu dobro će poslužiti i ulje čileanskog lešnika koje ima nešto niži zaštitni faktor. Shea buter i još neka ulja i buteri se koriste u ove svrhe. Važno je izlagati kožu suncu samo u jutarnjim časovima i kasno popodne kada štetno začenje sunca nije preveliko. Posledice prekomernog izlaganja suncu su mnogobrojne, od blagih opekotina i isušivanja kože do stvaranja dubokih bora, hiperpigmentacija pa čak i nastajanja melanoma. One se mogu javiti i nakon više godina od prekomernog sunčanja.

Kako se negovati posle sunčanja?

Posebno važno jeste pomoći koži da se oporavi i regeneriše nakon izlaganja suncu. Jer crneći koža se brani od štetnih uticaja sunčevih zraka i gubi mnogo vlage. Hidratacija tokom leta i izlaganja suncu potebno je da bude višestruko veća nego u drugo doba godine. To znači često nanošenje hidrantnih krema i seruma koji se prave od potpuno prirodnih sastojaka kao i korišćenje prirodnih tonika i cvetnih vodica, ali i termalnih voda. Prirodni sastojci
krema i seruma jesu hladno cedjena ulja, dok vodenu fazu ovih preparata čine hidrolati, prirodni gelovi, prirodne zamene za hijeluron, biljni glicerol i mnogi drugi.

Kako da znamo šta da koristimo od biljnih i eteričnih ulja za kožu?

Hladno cedjena ulja se biraju prema tipu, stanju i individualnim potrebama kože. Tako su za masne i mešovite kože dobra ulja lešnika, avokada, jojobe ali i ulje kokosa i ploda divlje ruže. Suvljim tipovima kože odgovaraju maslinovo ulje, ulje lana, ricinusovo ulje, kakao i shea buter, dok su za zrele kože izvrsna ulje argana, ploda divlje ruže, makadamije, koštica groždja, borażine i mnoga druga.

Ona se mogu kombinovati u izradi krema i uljnih mešavina, a izbor određuju individualne potrebe kože. Prirodni ovlaživači kože su gel aloja vere, tamarind, med koji mogu biti sastojci krema i seruma. Ovakav koktel prirodnih sastojaka posebno će obogatiti eterična ulja. Ona su izuzetno koncentrovane supstance nastale u procesu ceđenja biljke ili njenih delova kao i parnom destilacijom. Ovako dobijene supstance su prepune lekovitih sastojaka koje biljke proizvode. U nezi kože one imaju izuzetno dejstvo na podsticanje njene regeneracije, deluju protiv upalno jer su mnoga jaki antimikotici, deluju antibakterijski i antivirusno.

Regeneracija kože posle sunčanja

Za regeneraciju kože nakon sunčanja izuzetno dobro deluju ulja prave lavande, ulje semena šargarepe, tamjana, kopaibe, za njenu hidrataciju ulje palmarose, a tu je i divno smilje koje ima snažno regenerativno ali i antiageing dejstvo. Za suve kože izuzeta su ulja pačulija, ylang-ylanga, za osetljive kamilica, za mešovite i masne, čajno drvo, elemi, mirta… I nemoguće je pobrojati sva esencijalna ulja i njihove dobrobiti za kožu jer ona su čarobna riznica kakva je i
sama priroda i svet biljaka.
Ovo je samo jedan mali deo prirode koji nam se nudi da volimo, poštujemo, negujemo kožu njome.

Evo jedne recepture antiaging uljne mešavine za kožu koje sami možete da napravite. Ova mešavina je odlična za podmlađivanje, ali je jedna od najjačih za regenaraciju kože od svih oštećenja, posebno posle sunčanja.

  •  20 ml macerata centele (gotu kola)
  • 20 ml ulja ploda divlje ruže
  • 10 ml ulja argana
  • 4 kapi eteričnog ulja smilja
  • 3 kapi eteričnog ulja semena divlja šargarepe
  • 2 kapi eteričnog ulja lavande
  • 1 kap eteričnog ulja tamjana


Priča o prirodnoj nezi je i priča o pojednostavljenju tretmana kože ali i promeni odnosa prema lepoti i izgledu.

Na ovaj način više ne pratimo diktate kozmetičke industrije i medija o tome kako je neophodno da izgledamo i kako po svaku cenu da zadržimo mladalački izgled. Ovakva nega je izraz poštovanja i ljubavi za ono što nam je priroda dala.

Vratimo se prirodi, vratimo se jednostavnosti.

Ana Jovanović, aromaterapeut