Temelj zdravlja je kiselo-bazna ravnoteža. Ona je dobar pokazatelj procesa razmene materija u organizmu.

Možemo smatrati da je organizam praktično zdrav, ako je kiselo-bazna ravnoteža u njegovoj krvi, organima i tkivu izbalansirana.

Šta je kiselo-bazna ravnoteža?

Ljudski organizam teži da održi konstantan sastav krvi. Vrednosti kiselo-bazne ravnoteže (pH) krvi zdravog čoveka varira u veoma uskim granicama: od 7,37 do 7,47. Čak i neznatna promena pH krvi, koja nije u tim granicama, može dovesti do bolesti. Najčešće se razvija acidoza – pomeranje pH krvi prema kiseloj sredini, što ozbiljno narušava normalan tok razmene materija. Upravo zato je važno voditi računa da imamo baznu, a ne kiselu reakciju krvi.

Stalni višak kiseline unutar organizma vodi ka uništavanju tkiva. Da bi smanjio koncentraciju kiseline i odstranio je iz vitalno važnih organa, organizam zadržava vodu, narušava se razmena materija, koža postaje suva, naborana, organizam počinje da oboleva. Baznu reakciju moraju da imaju krv, kao i sve druge tečnosti i tkiva u telu. Izuzeci su malobrojni – žučna kesa, debelo crevo i želudac:  kiselina u želucu je neophodna za varenje hrane.

Da bi neutralizovao kiselinu u krvi i tkivima, organizam je primoran da koristi svoje bazne rezerve – mineralne materije (kalcijum, natrijum, gvožđe i magnezijum) i komponente krvne plazme.

Većini ljudi su poznati simptomi acidoze, tj. „zakiseljavanja“ organizma. To su umor, razdražljivost, napetost vratnih i ramenih mišića, artritis, bol u želucu, mučnina, gastritis, čirevi i zatvor, brzo fizičko i intelektualno zamaranje, gorčina u ustima, sive naslage na jeziku, nalet krvi u lice, tamni podočnjaci. 

Ishrana ima veoma veliki uticaj na zdravlje

Postoji nekoliko glavnih uzroka acidoze:

  1. preterana upotreba rafinisanih ugljenih hidrata (naročito proizvoda od belog brašna i šećera);
  2. višak masnih proizvoda u obrocima;
  3. upotreba kvasnih pekarskih proizvoda;
  4. naročito preopterećenje želuca. Taj poremećaj dovodi do nestabilnog pritiska, problema sa kožom i drugih patoloških stanja. Pokušajte da jedete manje, a češće i uskoro ćete osetiti da će patološka stanja početi da se smanjuju i nestaju.
  5. nedovoljna upotreba nerafinisanih biljnih ulja u obrocima;
  6. nedovoljno voća i povrća, koje je sazrelo na stablu (ili loš kvalitet tih proizvoda).

Nažalost, industrijska hrana danas doprinosi pomeranju pH prema kiseloj sredini. Meso, slatkiši, pasterizovani mlečni proizvodi, proizvodi od brašna s kvascem – sve ove namirnice isporučuju kiselinu u krv. Većina konzervanasa i dijetetskih suplemenata, takođe, izaziva oksidaciju krvi. Oksidanti su, takođe, alkoholna pića, kafa, crni čaj, čokolada, duvan.

Da li to znači da se treba odreći uobičajenih namirnica?

Nikako od svih. Najvažnije je prestati sa pušenjem, konzumiranjem alkohola i kvasca, a druge proizvode uzimati u manjim količinama. To će dati pozitivne rezultate. Važno je dobro upoznati se sa tim koje namirnice utiču na oksidaciju, a koje na alkalizaciju krvi i brinuti o tome da se kiselo-bazna ravnoteža krvi održava u granicama normale. Prednost treba dati proizvodima koji povećavaju baznu rezervu u krvi. Naš obrok bi trebalo da sadrži tri četvrtine alkalizirajućih namirnica.

Dijetolozi obično savetuju da se u ishranu uključi više žitarica i mahunarki, ali većina mahunarki, a takođe i mnoge žitarice, osim heljde i prosa, uobičajeno pripremljeni, povećavaju kiselost krvi.

Međutim, nakon potapanja ili klijanja sve mahunarke i žitarice dobijaju bazna svojstva. Pojava prvih klica potvrđuje da je proizvod postao „bazan“. Prethodno potapanje žitarica, mahunarki, orašastih plodova i semena pomaže rastvaranju masnoća do masnih kiselina, belančevina do aminokiselina, a ugljenih hidrata do prostih šećera. Sve ovo znatno olakšava opterećenje digestivnog trakta.

Koji su izvori kisele sredine u organizmu?

  1. svi proizvodi fermentacije:  kvasac, skrob, mlečni proizvodi
  2. okruženje (toksični ekološki uslovi);
  3. sve negativne emocije (egoizam, zavist, ljubomora i sl.);
  4. lenj, pasivan odnos prema sredini i radu

KAKO IZBALANSIRATI I ALKALIZOVATI ORGANIZAM?

  1. Očistiti organizam od toksinaTretmanima Vivaton preparatima koji sadrže 26 biljaka i predstavljaju jedan od najefikasnijih načina detoksikacije

2. Redovno ići na masaže. Jedna od prednosti Vivaton masaže je što u toku tretmana ne dolazi do elektrizacije trenjem, što se neizbežno dešava kod svake druge tehnike i dovodi do pomeranja kiselo-bazne ravnoteže prema kiseloj strani, do stanja acidoze u kojem se nalazi velika većina ljudi. Masaža Vivaton normalizuje kiselo baznu ravnotežu stvarajući najpovoljniju sredinu za vitalne funkcije organa, ćelija i organizma u celini.

3. Korigovati ishranu. Izbegavati mlečne proizvode, kvasac, skrob. Unositi više sirovog voća i povrća, čak kiselo, na primer citrusi ili ananas. Dinja i breskva veoma povoljno utiču na kiselo-baznu ravnotežu. Sveže pripremljeni sokovi od voća i povrća najbrže uspostavljaju pH ravnotežu. Borbi sa acidozom doprinosi upotreba mladih zelenih izdanaka, sirovog badema, pistaća, morske trave.

4. Redovno se baviti umerenom fizičkom aktivnošću

5. Baviti se meditacijom i pravilnim disanjem

Suština zdravlja ljudskog organizma je njegov imunitet

Osnovni cilj programa Vivaton je uspostavljanje ravnoteže celog organizma. Osnovu programa predstavlja princip „zlatne sredine” – umerenost. Smatramo da je za zdravlje potrebno objediniti duhovnost, ishranu, disanje, opuštanje, san, fizičku aktivnost i korišćenje imunokorektora Vivaton. Vivaton integriše najbolje aspekte naturopatije, holističke medicine i mnogih efikasnih načina isceljenja.

Važno je zapamtiti da zdravlje i dobro lično zdravstveno stanje zavise od kiselo-bazne ravnoteže. U današnje vreme većina ljudi ima kiselu sredinu organizma (acidozu). To stanje je čak dobilo i svoj naziv  – „Sindrom hroničnog umora“. Većinu problema je moguće izbeći, a sa vremenom i potpuno izlečiti organizam pomoću višekomponentni imunokorektora – ekstrakta „Vivaton“, koji se proizvodi isključivo od biljnih sirovina.

Primena preparata i tretmana „Vivaton“ omogućava, osim održavanja prirodnog imuniteta, uništavanje parazita, lečenjem ćelija, organa i celog ljudskog organizma. Mnogobrojni sastojci preparata „Vivaton“ brzo će nadoknaditi resurse organizma koji su potrošeni na ozdravljenje.

Zakažite vaš Vivaton tretman: 064 5612732, 064 1394962 , 011 3660538 studiolepote@vivaton.rs