Koža predstavlja ogledalo našeg organizma.

Stanje kože skoro uvek odražava stanje našeg organizma. Čvrsta, glatka, ružičasta koža govori o mladosti i zdravlju, a uvela, naborana, otečena, bleda, o starenju i bolesti.

Koža je zaštitna barijera između nas i okruženja, ona nas štiti od nepoželjnih gostiju, bakterija i virusa. Osim toga, ona nas štiti od pregrevanja i previše rashlađivanja, od negativnih mehaničkih i hemijskih delovanja. Njena površina je velika, od jedan i po do dva i po kvadratna metra.

Masa kože je takođe dosta velika, u proseku iznosi 20% ukupne mase tela čoveka. Naučnici su otkrili da koža poseduje  čudotvornu i raznovrsnu aktivnost, da ona nije manje važan organ od bilo kog drugog. U sedam njenih slojeva, kao u građevini sa više nivoa, nalazi se ogroman broj različitih elemenata: ćelija, glatkih mišića, pigmenata, lojnih i znojnih žlezda, različitih receptora, krvni i limfni sudovi itd.. U njoj se dešavaju složeni procesi, koji dopunjavaju, a delimično dupliraju rad nekih unutrašnjih organa.

Čista i zdrava koža celom svojom površinom učestvuje u disanju, čišćenju organizma od štetnih toksina i suvišne vlage. Ona funkcioniše kao pomoćna pluća, srce, jetra i bubrezi.

Kao važna žlezda sa spoljašnjim i unutrašnjim lučenjem, koža je usko povezana sa svim unutrašnjim organima, vezivnim tkivom, hipofizom i celim endokrinim sistemom.

Koža je najsloženiji osetljivi sistem čoveka. Još u davna vremena ljudi su primećivali da koža signalizira o poremećajima koji nastaju u organizmu. U nekim slučajevima signali se pojavljuju istovremeno sa bolešću, u drugim pre početka bolesti. Signale daje i koža na kojoj se još uvek ne vide promene, kao i koža na kojoj su se već pojavile fleke, mehuri ili kraste.

Mnoge bolesti unutrašnjih organa nekada su se lečile preko kože. Tačke delovanja su smeštene po celoj površini tela, a najkompaktnije su u oblasti glave i lica. Svaki deo kože se nalazi u strogoj vezi sa određenim delom mozga, unutrašnjih organa i koštano-mišićnog sistema, i zato danas znamo kako preko kože možemo isceliti kompletan organizam.

Koža je bogata krvnim sudovima i čulnim elementima, koji spajaju periferiju našeg organizma sa nervnim centrima.

Prilikom formiranja embriona, u procesu embriogeneze koža nastaje iz ektoderma i mezoderma istovremeno sa nervnim tkivom. Kožu možemo smelo da nazovemo mozgom, rasutim po periferiji. Ta dva naša mozga su uzajamno povezana, prenose jedan drugom signale u oba pravca, razgovaraju jedan sa drugim jezikom nervnih impulsa.

U koži su smeštena dva nivoa arterijskih, četiri nivoa venskih i dva nivoa limfnih sudova, koji svi zajedno čine krvni sistem dužine 15 hiljada kilometara. Prilikom sprovođenja masaže, mikrocirkulatorno korito kože je u stanju da primi trećinu ukupne krvi koja cirkuliše u organizmu. S godinama, mikrocirkulatorno korito kože, kao reka za vreme velikih vrućina, opada. Ti gubici do 80-tih godina iznose 40%.

Nega lica, kojoj žene posvećuju mnogo pažnje je nega samo jedne desetine cele kože.  To je samo jedan od načina da negujete svoju kožu i da preko nje ozdravljujete svoj organizam.

Jedan od najvažnijih načina delovanja na kožu je masaža

Masaža po Vivatonu obnavlja korito, snabdevajući je vlagom – može se čak reći, „živom vodom“: kako se koža podmlađuje, tako se i organizam podmlađuje. Kroz kožu se kreće bujica zdravlja: obnavljaju se funkcionalne mogućnosti lokomotornog sistema, mišićnog, kardiovaskularnog, žlezdanog i nervnog tkiva.

Krenite u proces isceljenja kompletnog organizma putem kože. Zakažite vaš tretman biljnim preparatima Vivaton. 064 5612732, 011 3660538 studiolepote@vivaton.rs