Lepota dolazi iznutra i zato je važno da pored dnevne kozmetičke rutine obratimo pažnju i na to šta jedemo. Hrana direktno utiče na našu kožu i zato bi trebalo da unosimo više vitamina C, kolagena, amino kiselina, dobrih masti, antioksidanata. Sve to doprinosi da nam koža bude zdrava, sjajna, sa što manje bora. Delimo sa vama šest super namirnica koje pozitivno utiču na zdravlje kože.

Avokado

Avokado je poznat po svojim dobrobitima za kožu. Bogat je poli i monozasićenim masnim kiselinama koje koži daju čvrstinu, pomaže u obnavljanju ćelija kože i smanjuju iritacije i crvenilo. Omega 9 masne kiseline sprečavaju isušivanje kože i čuvaju vlagu u koži. Avokado je bogat antioksidantima koji se bore protiv slobodnih radikala i na taj način čuva elastičnost i hidrataciju kože.

Losos

Masnije ribe, kao losos su bogate omega 3 masnim kiselinama i čine kožu mekom. Ove polizasićene masne kiseline štite kožu od sunca, pomažu u obnavljanju kože i čuvaju zdravlje ćelija. Redovnim unosom lososa činimo da koža bude blistava i meka.

Borovnice

Antioksidanti su najvažniji kada je zdravlje kože u pitanju. Najlakše je da ih unosimo preko borovnica. Antioksidanti neutralizuju slobodne radikale koji oštećuju ćelije i kolagen u koži, što izaziva bore i ubrzava starenje. Borovnice su bogate vitaminom A koji pomaže u normalizaciji proizvodnje sebuma i na prirodan način čisti pore i akne na licu.

Supa od kostiju

Supa od kostiju je dobra za elastičnost kože i bogata je kolagenom, kalcijumom i magnezijumom kao i amino kiselinama. Kuvanjem kostiju kolagen se pretvara u želatin koji čini kožu čvrstom, mekom i elastičnom. Želatin u supi smanjuje upalne procese u telu i pomaže zdravlje digestivnog trakta koje je ključno za vitalnost.

Limun

Limun je odličan za kožu jer je pun vitamina C i pomaže da se slobodni radikali neutrališu. Pomaže u proizvodnji kolagena i elastina i alkalizuje organizam. Balansira pH vrednost. Zašto je to važno? Kada nam je organizam van pH ravnoteže, i više kiseo, naša koža reaguje – postaje suva, crvena i  osetljiva. Zato je ravnoteža kiselo bazne sredina važna. Pročitajte više o tome ovde: http://vivaton.rs/kako-uspostaviti-kiselo-baznu-ravnotezu-i-alkalizovati-organizam/

Kurkuma

Kurkuma ima jaka protivupalna svojstva. A upale u telu čine kožu grubom, pojavljuju se bore i starenje se ubrzava. Često unosimo začin kurkume ali probajte i svež koren kurkume koji pomaže u borbi protiv upala u telu, održava kožu svežom i vitalnom i pomaže kod ekcema i rozacee.