Cink za zdravu i lepu kožu

Lepa i zdrava koža najviše zavise od stanja našeg organizma. Ukoliko se hranimo nezdravo i ne pijemo dovoljno tečnosti, to će se videti na našoj koži. Cink se nalazi u svakoj ćeliji u telu, a potrebno je više od 100 različitih enzima da bi one pravilno funkcionisale. Cink se nalazi uglavnom u gornjim slojevima kože i evo kako možete uz pomoć ovog dragocenog minerala da zasijate. 🙂

Cink deluje kao antioksidant

Iako nije antioskidant, kao vitamin C i E, cink je jedna od glavnih supstanci koje štite kožu. Ovaj mineral štiti od slobodnih radikala, pruža zaštitu lipidima i ćelijama dermisa koje obezbeđuju sintezu vlakana elastina i kolagena koje štite kožu od UV zračenja i zagađenja.

Cink pomaže u lečenju i obnavljanju kože

Ukoliko se posečemo, cink može da nam pomogne. Mineral oko posekotine, enzimi i proteini štite od infekcija, kontrolišu upalne procese, stvaraju nove ćelije i prenose ih do oštećene kože i na taj način je obnavljaju. Cink je značajan za zdravu, neoštećenu kožu jer poboljšava stvaranje novih ćelija.

Cink smanjuje upalne procese kod akni

Bubuljice se razvijaju kada se napune masnoćom, bakterijama i kada se pore zatvore. Tada se koža oko pora upali, bude crvena, otečena. Cink podiže imuni sistem i poboljšava inflamatorni odgovor organizma. On reguliše proizvodnju ćelija i balansira lučenje sebuma kože, sprečava zapušavanje pora.

Koliko je cinka potrebno unositi svaki dan?

Muškarcima je dovoljno oko 11mg dnevno, a ženama 8mg. Cink se nalazi u morskim plodovima, leblebijama, pasulju, koštunjavom orašastom voću – bademi, pasulj, pšenične klice, integralne žitarice, semenke bundeve, spanać, pivski kvasac, boranija, grašak.

Cink se koristi iznutra ali i spolja, na koži


Efikasna zaštita u kremi za sunčanje

Za razliku od krema za sunčanje koje u sebi sadrže razna nezdrava hemijska svojstva, cink oksid sprečava prodiranje UV zračenja kroz kožu. Cink se dobro apsorbuje kroz kožu, ne iritira kožu i često je deo kozmetike za bebe i decu. Cink se koristi u formi cink oksida u kremama za sunčanje.

Cink otklanja perut i smanjuje crvenilo i svrab temena

Cink piriton se koristi u lečenju psorijaze, ekcema i drugih stanja ali se veoma dobro pokazao u otklanjanju peruti. Perut se javlja kada se kosa ne pere dovoljno često, ali i kada se pere često, pa se mogu javiti i gljivice. Cink piriton kontroliše bakterije i smanjuje proizvodnju sebuma kojim se te bakterije hrane, dok antiinflamatorna svojstva cink piritona smanjuju iritacije i svrab. Iako nemate perut, ovaj oblik cinka pomaže u obnavljanju suvog temena. Ukoliko koristite cink piriton, masirajte teme i ostavite da odstoji nekoliko minuta pre ispiranja.

Cink pomaže kod iritacije, svraba i smanjuje upale na koži

Cink je i čest sastojak proizvoda za hemoroide, krema za ojede kod beba.  Cink oksid pomaže da se koža zaceli – smanjuje upale, reguliše imunitet, podstiče prozivodnju novih ćelija. Takođe je i anti mikrob, umiruje i veoma brzo deluje.